Såpebehandling av gulvOppskrift på behandling av tregulv med linsåpe

Behandling

1. Vask gulvet først med rent, kaldt vann uten såpe.

2.Forbehandling : for å få lin-såpen til å trenge litt lenger ned i tregulvet, og dermed impregnere det litt fortere, kan gulvet vaskes en gang med kalkvann først. Kalkvann lages av lesket kalk(hydratkalk) fra Franzefoss Bruk, blandet med vann. Hydratkalk tas ut i Ballangen i Nordland og virker desinfiserende, derfor brukes den også til desinfeksjon av husdyrrom.

To håndfuller lesket kalk blandes i 10 liter kaldt vann og står over natten. Bruk hansker, da dette er en basisk løsning. Den kalken som ikke løser seg opp, synker til bunnen i bøtten. Neste dag vasker du gulvet en gang med kalkvannet. Denne forbehandlingen er ikke absolutt nødvendig, men vil kun føre til at gulvet skures litt fortere inn.

3.Såpevasking med linsåpe: Både Allbäck og Ottosson linsåpe kan benyttes. Jeg vil anbefale uparfymert, nøytral linsåpe til skuring. Ønsker man det, kan parfymert linsåpe heller brukes til vedlikeholdsvask siden. Både Allbäck og Ottosson leverer i dag linsåpe i et stort antall dufter, så det er absolutt mulig å finne sin favorittduft.

Blandingsforhold til såpevask/skuring av gulv er 5dl linsåpe til 10 liter vann. Sørg for at såpen blander seg godt med vannet ved å skumme det opp. Bruk kaldt, eller så vidt fingerlunkent vann, ellers blir gulvet grått, og det er ingen reversibel prosess.( I gamledager snakket man om å vaske gikt på seg, og det henviste nok til mye vasking med kaldt vann.)

4.Påfør godt med såpevann på gulvet, skur gulvbordene i treretningen, enten med en liten håndskurebørste eller med en skurebørste på skaft med naturbust. På den måten får du såpen til å trekke ned i gulvet. La såpen ligge på gulvet i 20 minutter, tørk av overflødig vann på gulvet med tørre håndklær. La gulvet tørke en time.

5.Gjenta behandlingen i punkt 4 to ganger til med tørketid 1 time mellom behandlingene.

6.Vask gjerne gulvet en runde hver dag i påfølgende uke, hvis du har tid, gulvet får da raskere utseende av et gammeldags skuregulv, og blir ennå bedre impregnert i overflaten.

Vedlikehold

7.Vanlig vedlikehold av gulvet i etterkant, er støvsuging og evt. vasking med linsåpe, men du kan halvere såpemengden i forhold til første runde med såpebehandling.

8.Dersom du får stygge flekker på gulvet, kan disse effektivt fjernes med konsentrert linsåpe, men husk å væte gulvet først, ellers får du en fettflekk. Som skuremiddel sammen med linsåpen på flekker, kan du evt. bruke fin sand eller pimpstensmel.

9.Dersom du ikke har linsåpe for hånden hver gang du skal vaske, blir ikke gulvet ødelagt om du vasker med grønnsåpe innimellom. NB. Ikke med salmiakk tilsatt. Andre rengjøringsmidler enn grønnsåpe og linsåpe bør du helst holde deg unna. Tyrilåg og Einerlåg er grønnsåpe tilsatt duft, og kan fint brukes.

10. Gulvet blir tungt å vaske i starten, men blir lettere å vaske etter hvert som såpen har impregnert gulvet skikkelig, og overflaten blir hardere og glattere.Skrevet av Torill Løvstad 30/6-23,

MOLO AS, Erling Skjalgssons gate. 19, 0267 Oslo, www.moloas.com

 
 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn